יקבים ואלכוהול מגזין החוויה הישראלית

יין לאורך כל הדרך

מזה עשור ענף היין מתייצב ומתמצב והופך להיות חלק מהתרבות הישראלית, מהנוף הגיאוגרפי ומאתרי התיירות המשובצים בו – ענף בצמיחה
מאת: אורלי גנוסר   |   15.02.2012
אם יש אלמנט מקראי שעד היום אנחנו מאמצים בחום, הרי שהוא קשור ליין ולשמחה הנובעת ממנו. כדי לסמן מטרות ויעדים, טבעו בספר תהילים את הביטוי "יין ישמח לבב אנוש" ויישמו. ההיסטוריה שבאה לחזק את הקו השיווקי של היין, מוכיחה שארץ ישראל הייתה גן עדן לייננים (ולא שתיינים כי ממילא מהלו אותו), שכרמים היו כאן בשפע, שיין היה המשקה הפופולרי (אם לא ה...) ושייצורו תפס מקום משמעותי בכלכלה ובפרנסה – ויעידו הגתות הרבות שנמצאו כמעט בכל פינה אפשרית. המסורת היהודית שמחברת את היין לפולחן הדתי קבעה את ייעודו בחיים, הדגישה את נחיצותו והכניסה אותו לכל בית, והוא נשאר כאן עד עצם היום הזה.
אולם הפער הגדול בין תפיסת היין אז והיום, השינויים המסורתיים והתרבותיים בדפוסי צריכת היין ובאיכויותיו הפכו את השימוש בו בעיקר ל"פלז'ר". השינוי יצר ז'אנר חדש של חובבי יין שמוכנים להשקיע את זמנם, מרצם וכספם למען מוצר משובח, ועל אף שהליך ייצור היין לא השתנה במהותו, המעבר לטכנולוגיה מודרנית יצר ליין חדש של סגנונות יין באיכויות משתנות ולמטרות שונות. אט-אט קמו להם לצד היקבים התעשייתיים גם יקבי בוטיק שביקשו להעניק ליין שלהם סגולות מיוחדות וטעמים מגוונים, רצו ועשו.
 

היין עולה על המפה

יקבי רמת הגולן היו הראשונים שהעלו את היין על ראש שמחתם ועשו זאת במקצועיות לעילא. היין חדר לתודעה כמצרך יוקרה אבל מהר מאוד שינה ייעוד למשקה ולמצרך של תרבות ולכן סחף אחריו את ההמונים. כשהתופעה עברה את גבולות הטרנד, לפני למעלה מעשור, הבינו באזור יואב יהודה למשל, שיין הוא ממאפייני החבל הגיאוגרפי הזה מקדמת דנא, והשיבה למקורות היא לא במקרה. מספר יקבי הבוטיק צמח בזמן קצר בעשרות אחוזים, ופרנסי המחוז היפהפה הבינו שאת הפוטנציאל העצום צריך לממש. אז הקימו מועדון יין לבעלי היקבים, שהיה להם גם מקור ללמידה ושיתוף, ואט-אט נבנה קונספט "דרך היין", שכלל גם פסטיבל יין שנתי. באותה תקופה הייתה קפיצה משמעותית בצריכת היין בארץ, היקבים הפכו למוקדי עלייה לרגל, ויינות ארץ הקודש זכו בפרסים בינלאומיים. בימים אלה ממש חזרו נציגי המועדון מדרך היין שבחבל מנדוסה בארגנטינה שם חתמו על ברית דרכי יין משותפת. שם אמנם יש 1,200 יקבים המייצרים מיליארד בקבוקים בשנה, וביואב יהודה 31 יקבים המייצרים מיליון בקבוקים אבל יש מקום לאופטימיות. גם ברמת נגב הנצו לפני כעשור סממנים ראשונים של דרך יין דרומית. חוות הבודדים טיפחו כרמים והפיקו יין, וכשגדל ההיצע החליטו ברשויות להקים דרך יין שתגיע בסופו של תהליך לכדי 30 חוות חקלאיות. אותו תהליך קורה לאחרונה גם באזור מרום הגליל. יקבי בוטיק שפיארו את המרחב היפה הובילו את המגמה, ומוסדות התכנון עמלים עכשיו על תוכנית של דרך יין גלילית שתביא את תיירות היין גם לגליל.
 

יקבים כאטרקציה תיירותית

לדרכי היין הישראליות המתפתחות יש מקורות בינלאומיים להשראה. בחבל הקיאנטי בטוסקנה, בדרך היין בדרום אפריקה ובקליפורניה וכמובן באזור אלזס-לורין בצרפת ידעו להטמיע את החיבה ליין בחבלים גיאוגרפיים מוריקים שמשלימים את התפאורה למטייל המבקר בנתיבן. כמו שם גם כאן, בשורה התחתונה תיירות יין היא שם המשחק והיא זו שסוחפת אחריה קהל נאמן, שיודע להבחין במבט חוקר ובלגימה מדקדקת באיכותו וגם קונה הביתה – שיהיה מה לחלוץ ביום סגריר. 
מרבית היקבים בארץ פתוחים לקהל ומציעים סיורים וטעימות לצד ארוחות להשלמה וכמובן נוף יפה או מסלול טיול קרוב. כל חך ימצא את היין המתאים לו: שרדונה, מרלו, קברנה ופטיט סירה הם רק חלק מהמגוון העצום המוצע למכירה בשוק היין המתפתח, ועוד לא דיברנו על בלנדים משובחים, על יין רימונים ועל יין אורגני. ההיצע הבוטיקי של היקבים עצום והוא משתרע מקצות הארץ לאורכה ולרוחבה. מי שחובב יין ימצא יקבים במערות אפלוליות, בלולים שעברו הסבה, ואפילו במרתפי בתים, כי יין עושים באהבה (או לא עושים בכלל...) ולוגמים בחדווה. למהדרין יש גם סדנאות לטעימת יין שמטרתן להנחיל את תרבות היין ולהבין את טקס הטעימה המוקפד ולהפוך כל בר דעת לבר סמכא – למען עצמו בלבד. 
וחוץ מטעם טוב, ליין יש אפקט סוציאלי, הוא מחבר אנשים ואין כמוהו להפוך כל אירוע לחגיגה עליזה ואם התחלנו בשמחה אז גם נסיים בטוב - נרים כוסית לחיים, ונזכיר שהטקס הקטן הזה מנציח את הבחירה בחיים שהרי פעם נהגו להרעיל את היין לנידונים למוות. מאז משיקים כוסות כשריד למנהג ערבוב היין - של האורח והמארח, שהסיר חשש מהרעלה הדדית.
אהבת את הכתבה? שתף את חבריך ברשתות החברתיות
        
יקבים ואלכוהול החוויה הישראלית
פסטיבל היין ה-16 במטה יהודה, נמשך על פני 4 שבועות, של חגיגת יין ובילויים, עם מיטב היינות של יקבי האזור. בשבוע הקרוב- 25-31/10 - יקיימו... פסטיבל היין ה-16 במטה יהודה
כבר ידוע עד כמה הגליל המערבי מציע עושר תרבותי וקולינארי בכל קשת הטעמים, והפעם... היקבים הייחודיים והמובילים של הגליל המערבי יקבים בגליל המערבי
חגיגה סוחפת של טעמים ביקבי רקנאטי דוכני טעימת יינות, סיורים מודרכים ביקב מוסיקה ומפגש עם יינני היקב חגיגה ביקבי רקאנטי
מגוון יקבים איכותיים בגליל המערבי מזמינים אתכם לסיורים וטעימות לרגל ט"ו בשבט. לחיים! ט
ג'ונו, סוג של אנוטקה בצפון תל אביב, היא פינת חמד קטנה ואינטימית למי שמחפש קצת איטליה בעיר הגדולה איטליה בכיכר מילאנו
שפע של מבשלות בירה קטנות צצו בשנים האחרונות בארץ ומציעות איכות גבוהה, מנעד טעמים לא שגרתי ולפעמים גם סיור שכולו חוויה משכרת הבירה החדשה של ארץ הקודש
עקבו אחרינו ברשתות החברתיות
מועדון חברים
רוצה לקבל את הניוזלטר המרהיב של ישראל טרוולר - החוויה הישראלית?
 
© כל הזכויות שמורות ל-israelTraveler תוכנה לצימרים   |   פרסמו אצלנו   |   צור קשר   |   אודות החברה  |   תנאי שימוש   |   מפת האתר